Ο ρόλος του παιχνιδιού στην πειθαρχία του παιδιού


Το παιχνίδι, εκτός από διασκέδαση, μπορεί να επιτελέσει και παιδαγωγικό ρόλο στο κομμάτι της πειθαρχίας του παιδιού. Και μάλιστα με έναν τρόπο που συνδυάζει ψυχαγωγία και προσαρμογή σε εντός ορίων συμπεριφορές.

  • Σε περιπτώσεις που το παιδί αντιδρά στην ένταξη ορισμένων απαραίτητων συνηθειών στην καθημερινή του ρουτίνα, θα σας λύσει τα χέρια η διήγηση μιας φανταστικής ιστορίας όσο προσπαθείτε να το φροντίσετε. Αν η ιστορία είναι ενδιαφέρουσα, η προσοχή του θα επικεντρωθεί σε αυτή και εσείς θα μπορέσετε να κάνετε αυτό που πρέπει χωρίς προβλήματα. Σα να λέμε ότι το παιδί πειθαρχεί με τη θέλησή του, χωρίς κιόλας να το συνειδητοποιεί!
  • Με τη βοήθεια της φαντασίας μπορείτε να περάσετε μηνύματα στο παιδί για διάφορα ζητήματα στα οποία παρατηρείται έλλειψη πειθαρχίας. Τα μηνύματα καταγράφονται στο υποσυνείδητό του και δεν αντιδρά, μη αντιλαμβανόμενο ότι αναφέρεστε σε εκείνο.
  • Πόσες και πόσες φορές δεν έχετε τσακωθεί με το παιδί για το μάζεμα του δωματίου του... Ο πιο απλός τρόπος να το κάνει στο εξής με τη θέλησή του είναι με τη μορφή παιχνιδιού. Στήστε, για παράδειγμα, μια χάρτινη κούτα στο κέντρο του δωματίου και προκαλέστε το παιδί να βάλει μέσα όσα περισσότερα αυτοκινητάκια μπορεί. Με ανάλογα τρικ θα συμμαζεύει την ακαταστασία και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ!
  • Πολύτιμη η συνεισφορά και των τραγουδιών στην προσπάθειά σας να βάλετε την πειθαρχία στο ρεπερτόριο του παιδιού σας. Φτιάξτε μια λίστα που θα σας φανεί χρήσιμη σε διάφορα κρούσματα απειθαρχίας για να αποσπάσουν την προσοχή του ή να περάσουν τα επιθυμητά μηνύματα.